Home > Yleinen > Uhkaako kansainvälinen verkkokauppa ruokakauppaamme

Kun amerikkalainen verkkokauppa Amazon osti kesän alussa vajaa neljä miljardia dollaria vuodessa myyvän luomuruokaan erikoistuneen Whole Foods Marketin, laineet kantautuivat Suomeen asti. Onko alun perin kirjamyynnin verkkokauppias laajenemassa nyt toden teolla ruokakauppaan? Suurin kuohunta, jopa pelko, nosti päätään selvimmin Amazonin kotikonnuilla Yhdysvalloissa. Mutta miksi?

Amazonista on kasvanut lähes 140 miljardin dollarin jättiläinen, joka valtaa markkinaa myös Euroopassa. Vauhti on kovaa: lähiaikoina Amazonin ennustetaan kasvavan 20 %:n vuosivauhtia. Menestys perustuu alustatalouteen eli sähköiseen markkinapaikkaan, jossa yhteistyökumppaneiden määrä on kasvanut jo pariin miljoonaan. Esimerkiksi amazon.uk:n sivuilta löytyvät mm. Valion tutut kuivatuotteet kuten Lactose Free Valio Eila Skimmed Milk Powder ja Lactose Free Whey Protein Powder. Sinänsä hienoa, että suomalainen elintarvikealan yritys on lähtenyt digikanavan kautta maailmanvalloitukseen.

Mutta onko verkkokauppiaan hyppääminen kivijalkakauppaan uhka perinteisille toimijoille? Pelon takana on Amazonin ylivoimainen kyky hyödyntää tehokkaasti valtavaa tuote-, jakelu- ja asiakastietoaan.  Nyt Kivijalkakaupasta saatavan datan yhdistäminen verkkokauppadataan pelätään tuovan Amazonille murskaavaa kilpailuetua. Toisaalta jo nyt Amazon tekee jakeluyhteistyötä useamman ruokakauppaketjun kanssa. Joten uusi ruokakauppias ei laajene täysin tuntemattomille vesille.

Monikanavajättiläinen voi tehokkaan logistiikan, valtavan volyymin ja tarkan asiakastiedon avulla palvella asiakkaitaan jatkossa kuitenkin entistä paremmin – ja kilpailla hinnoilla. Tiedon hyödyntämisen tehokkuutta kuvaa arvio, jonka mukaan Amazon ansaitsee 35 % tuotoistaan asiakkaille tehtyjen tuotesuosituksien avulla. Vakuuttava osoitus tiedon hyödyntämisen merkityksestä!

Amzonin laajenemisen synnyttämän pelon takana siintää hintasota, joka on nähty jo vaatteiden, elektroniikan ja monen muun kulutustavaran kohdalla. Vaikka verkkokauppajättiläistä ei voi syyttää kaikesta, osa tavaratalojen globaalista kriisistä selittyy nettikaupan kasvulla. Maailmalla moni tavarataloketju painii samojen haasteiden kanssa kuin tavaratalokaupan ikonimme Stockmann eikä Anttilankaan kohtalon syistä verkkokaupan vaikutusta voi sulkea pois.

Suomen ruokakauppakaan ei elä pysyvästi omassa kuplassaan. Suomalaiset ostavat muita pohjoismaita selvästi useammin ulkomaisista verkkokaupoista, joten jos tarjonta osuu kohdalleen, hinta on kilpailukykyinen ja logistiikka pelaa, suomalaiselle ei liene kynnystä tilata myös ruokaa uusilta toimijoilta verkosta. Tosin suomalaisen verkkokaupan heikosta tarjonnasta johtuen olemme selkeästi jälkijoukoissa verkko-ostoksissamme. Verkkokaupan osuuden ennustetaan kasvavan tänä vuonna maailmanlaajuisesti kymmeneen prosenttiin, Suomessa ei päästä edes puoleen tästä.

Maailmalta kantautuneen verkkokauppakuohunnan keskellä oli innostavaa lukea Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin lupaus, jonka mukaan Kesko ottaa jatkossa ison roolin verkkokaupassa. ”Tulevaisuudessa Kesko ja K-kaupat myyvät verkossa ruokaa ja muita päivittäistavaroita selvästi nykyistä enemmän.”

Hienoa: hyökkäys on usein paras puolustus!

Julkaistu Kehittyvä kauppa -lehdessö 9 / 2017