Home > Yleinen > Keinoäly apuriksi myös kivijalkaan

Kuuntelin seminaarissa alan gurun esitystä siitä, miten keinoäly tulee muuttamaan elämäämme. Yksi mieleen jäänyt esimerkki koski kielten opiskelua. Tänään syntyvät lapset eivät gurun mukaan enää lue koulussa kieliä, sillä keinoäly asennettuna puhelimeen, kelloon tai vaikka koruun ymmärtää puheemme ja kääntää sen reaaliaikaisesti lukuisille haluamillemme kielille. Tämä onnistuu lähivuosina myös suomen kielellä. Voimme siis tulevaisuudessa palvella esimerkiksi kasvavaa venäläisten ja kiinalaisten asiakkaiden joukkoa heidän omalla kielellään.

Usein ajattelemme keinoälyä (koneoppimista) huomisen mörkönä, mutta se on täällä jo tänään helpottamassa elämäämme. Esimerkiksi keinoäly päättää, mitkä sosiaalisen median postaukset näemme, optimoi ajoreittimme ja tarjoaa juuri meitä kiinnostavia tuotteita verkkokaupassa. Keinoäly on siten hektisen elämämme näkymätön apuri.

Keinoälyn edelläkävijöitä kaupan alalla on Walmart, 60-luvulla perustettu jenkkiyritys, joka on onnistunut digimyllerrysten keskellä säilyttämään kilpailukykynsä ja kasvamaan lähes 500 miljardin peluriksi. Kehityksen keskiössä on ollut halu koneoppimisen avulla parantaa asiakkaan ostokokemusta kaikissa kanavissa.

Maailmalla jo laajasti käytössä olevien, keinoälyyn perustuvien valikoima-, tukkulogistiikka-, markkinointi- ja hyllytilaoptimointien lisäksi Walmart kokeilee startup-tyyppisesti koko ajan uusia mahdollisuuksia soveltaa koneoppimista entistä tehokkaammin asiakaspalvelussaan. Suomessa ruoan verkkokauppaa on usein kritisoitu asiakkaan kannalta haasteellisista toimitusajoista. Walmart on onnistunut yksilölliset tarpeet huomioivan keinoälyän avulla parantamaan merkittävästi verkkokaupan toimitusten asiakaslähtöisyyttä ja samalla tehokkuutta.

Walmart haluaa vapauttaa asiakkaan myös tuskallisista kassajonoissa seisomisista. Kehitteillä on Scan and Go Shopping –sovellus, joka kuvantamisen, sensoreiden ja keinoälyn avulla siirtäisi rahastuksen sujuvaksi osaksi ostosten keräilyä.  Mutta myös perinteisiä kassajonoja halutaan lyhentää jo ennen kuin asiakkaat hermostuvat täysin: kassoille ohjataan lisäresursseja kasvojen tuskastuneet ilmeet tunnistavan teknologian avulla.

Maailmamme muuttuu päivä päivältä nopeammin. Uusia syömiseen, pukeutumiseen, autoiluun ja harrastamiseen liittyviä trendejä syntyy ja kuolee kiihtyvällä vauhdilla. Miten pysyä kehityksessä mukana ja varmistaa, että valikoima vastaa mahdollisimman hyvin juuri omassa asiakaskunnassa voimistuvia trendejä ja toisaalta auttaa asiakkaita löytämään itselleen parhaan mahdollisen tarjonnan. Useimmissa verkkokaupoissa tämä on jo arkipäivää, mutta nyt esimerkiksi tyylisi tunteva stylisti-palvelu on tuloillaan myös kivijalkakauppaan.

Maailmalla etenkin isoissa myymälöissä on chat-palveluita auttamassa asiakasta tuotteisiin liittyvissä pulmissa, mutta verkosta poiketen myymälän chat-palvelu ei tavallisesti linkity asiakkaan ostohistoriaan.  Tulevaisuuden ratkaisu tähän haasteeseen on robotti, joka esimerkiksi asiakkaan puhelimen Bluetooth allekirjoituksen avulla tunnistaa henkilön, linkittää tunnistuksen hänen osto- ja selailuhistoriansa ja osaa näin tarjota asiakkaalle vaikkapa edellä mainittuja stylisti-palveluita sekä yksilön mieltymykset että trendit huomioiden myös kivijalkakaupassa.

Odotan aikaan, jolloin kauppaan mennessä keinoäly tunnistaa puhelimeni Plussa-id:n ja kertoo, mitä sensoreilla varustetusta jääkaapista juuri tällä hetkellä puuttuu. Pisteenä i:n päälle saan samalla makuuni ja ruokavaliooni sopivia herkutteluvaihtoehtoja. Mitä tänään syötäisiin –kysymyksen haasteellisuus jää – kiitos keinoälyn – vihdoin historiaan.

Julkaistu Kehittyvä Kauppa -lehden numerossa 10 / 2017