Home > Yleinen > Keinoälyn suurin uhka on jättää sen tarjoamat mahdollisuudet käyttämättä

Mediassa herkutellaan välillä keinoälyn horisontissa siintävillä uhkakuvilla. Mustissa visioissa keinoäly kehittyy itse itseään kehittäväksi koneeksi, joka lopulta syrjäyttää ihmisen. Muun muassa edesmennyt fyysikko Stephen Hawking varoitteli keinoälyn hallitsemattomista vaaroista.

Mielenkiintoisen tulevaisuuden vision esittää Jerusalemin yliopiston historian professori ja tunnettu kirjailija Yuval Noah Harari. Hänen visiossaan keinoäly integroituu uusien geenimuutosteknologioiden ja aivo-tietokonekäyttöliittymien ansiosta osaksi Homo sapiensia. Molemmat väristyksiä aiheuttava visioita.

Itse uskon, että keinoälyyn liittyvä suurin uhka on keinoälyn tarjoaminen mahdollisuuksien hyödyntämättä jättäminen. Joku on sanonut, että keinoäly on uusi sähkö. Kun sata vuotta sitten sähkö mullisti maailmamme, nyt keinoäly tekee saman. Ei siis kannata jäädä öljylamppuaikakaudelle, vaan määrätietoisesti työstää, mitkä olisivat keinoälyn mahdollisuudet parantaa asiakastyytyväisyyttä, omia prosessejamme, liiketoimintamme kilpailukykyä.

Usein saa vaikutelman, että tekoäly on 2000-luvun lapsi. Riippuen siitä, mitä tulkitaan keinoälyksi, kehtoja viriteltiin tälle ihmelapselle jo 60-luvun lopulla – ainakin, jos on seminaarien agendoja uskominen. Totta kuitenkin on, että keinoäly kasvoi merkittäväksi pelaajaksi vasta 2000-luvulla: datan määrä räjähti kasvuun, sen varastointikustannukset tippuivat murto-osaan ja kaiken kruunasi laskentakyvyn nopea kehitys.

Nyt olemme siis tilanteessa, jossa jättipankki JPMorgan kertoo keinoälyn tutkivan lainahakemukset, joihin juristeilta ja pankkivirkailijoilta ennen meni 360.000 tuntia vuodessa, nyt sekunneissa. Pörssialgoritmit tekevät jo 70 % kaikista osakekaupoista. Facebook tunnistaa käyttäjiensä kuvien henkilöt jopa 97 %:n tarkkuudella. HUSissa potilaan sairauden diagnostisointiin ja hoitoon osallistuu entistä useammin keinoäly.

Yksi keinoälysovellutusten edelläkävijä Suomessa on Houston Analytics, jonka tunnetuimpia AI (keinoäly) ratkaisuja on tanskalaisen markkinointitoimiston Agillic’in yhdessä toteutettu AI:llä terästetty markkinointiautomaatiotyökalu. Toinen voimakkaassa kasvussa oleva keinoälyn sovellutuskohde on kaupan tilanhallinta- ja valikoimaratkaisujen optimointi. Tähän vastaa Assortment in Space -keinoälysovellus.

– Meillä paketoidaan keinoälyä päätöksentekopistekohtaisesti. Joten nekin, jotka eivät vielä ole lähteneet liikkeelle, pääsevät helposti vauhtiin. Asiakkainamme on laaja-alaisesti eri toimialojen edustajia kaupan alalta, teollisuudesta, finanssisektorilta jne. Tärkeää on lähteä ennakkoluulottomasti, kokeillen liikenteeseen. Nopeat tulokset motivoivat laajentamaan sovellusalueita, Houston Analyticsin toimitusjohtaja Antti Syväniemi toteaa.

– Elämme todella kiinnostavia aikoja, ja vaikuttaa siltä, että meillä suomalaisilla alan ammattilaisilla on paljon annettavaa myös kotimaamme rajojen ulkopuolelle. Siis kaikki rohkeasti liikkeelle.

Olen Antin kanssa tästä täysin samaa mieltä.